BLOG: Haarverlies en de diverse oorzaken…
Haaruitval, hoe werkt dat?
Hoi Krista hier! Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat we tegenkomen in de kapsalon. Het wekt veel vragen op en dat is heel begrijpelijk omdat het vaak lijkt alsof er niks meer van je haar overblijft en dat geeft reden tot paniek. Nu zijn er grote verschillen in oorzaken van haaruitval en waarbij sommige permanent zijn, is dit bij de meeste gevallen gelukkig niet zo. Iedereen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken en ik vind het persoonlijk altijd fijn om te weten waarom iets gebeurd en hoe..
Daarom heb ik de 3 meest voorkomende oorzaken van haaruitval uitgezocht, er zijn er nog veel meer maar de meeste mensen zullen onder een van deze de oorzaken vallen.
Stress
Haaruitval door stress is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?
Wanneer je veel stress ervaart maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan, dit veroorzaakt een verhoogde productie van adrenaline, die adrenaline komt in onze talgklieren in de huid terecht en zorgt hier voor een overproductie aan melkzuur.
Melkzuur tast je haar aan en veroorzaakt de haaruitval. Haarschubben kunnen loslaten, je haren worden dunner, de haarwortel wordt aangetast en je haar valt uit of blokkeert de groei van nieuwe haren. Melkzuur kan dan jeukend en/of plakkerig aanvoelen.
Gelukkig is het zo dat wanneer je geen stress meer hebt en je hormonen weer ‘normaal’ zijn het haar gewoon weer gaat groeien zoals het voorheen deed. Hoe lang dit duurt is heel verschillend per persoon en de situatie, het kan dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren
De beste remedie is dus ook zorgen dat je geen stress meer hebt! Helaas is dit niet altijd zo gemakkelijk..
Wat kun je dan wel doen?
- Slaap voldoende (Rust)
- Eet gezonder (Let dan vooral op het eten van vitamines, dit kun je ook aanvullen met supplementen)
- Neem een hoofdhuidmassage (Dit stimuleert de bloedsomloop en is ontspannend)
- Was met een kalmerende shampoo om ongemak tegen te gaan.
- Wees lief voor alle haren die je wel hebt! (Maskers zijn niet alleen top voor de verzorging maar even een momentje nemen om dit te doen is dan weer ontspannend)
Wat zou ik uit ons assortiment aanraden?
Alle producten uit onze Comfort Zone Tranquility lijn zijn specifiek geparfurmeerd om stress tegen te gaan, de kenmerkende geur van Tranquility werkt stressverlagend en daarom gebruiken we deze geur ook tijdens onze facials. De producten voor thuis zijn ook heel rijk zoals de badolie, of de blend, deze blend kun je ook in een geur diffuser doen. Klik hier om naar onze webshop te gaan.
Telogeen haarverlies.
Acuut telogeen haarverlies is vaak het gevolg van een gebeurtenis. Een bevalling (meest voorkomende oorzaak), ernstige ziekte (medicatie/ chemo), periode met hoge koorts, een chirurgische operatie onder algehele narcose, bloedingen en sterke beperking van voedselinname (zoals door een ‘crash’- dieet of bij anorexia nervosa) Maar wat is het?
Het haar heeft 4 groeifases:
- Anagene fase:
Dit is de groeifase, deze duurt tussen de 2 en 7 jaar. De duur van deze fase bepaalt hoe lang je haar kan worden. Groeit jouw haar nooit verder dan schouderlengte? Dan heb je waarschijnlijk een korte groeifase. 85 tot 90% van het haar is in deze fase.
- Catagene fase:
Dit is de overgangsfase, deze duurt ongeveer 10 dagen, de haren stoppen met groeien omdat het niet meer ‘gevoed’ word van binnenuit.
- Telogene fase:
Rustfase, deze duurt 3 maanden. 10% van het haar is in deze fase. Het haartje zit nog in de huid maar daaronder word alweer een nieuw haartje gemaakt.
- Exogene fase:
Uitvalfase, het haar dat in de telogene fase zat valt nu uit, dit zijn tussen de 50 en 150 haren per dag! Dit is normaal.
Theoretisch verhaal maar dit verklaart een boel gebeurtenissen en vragen die ik veel krijg in de kapsalon. Voor dit voorbeeld neem ik even een bevalling, dit is een heftige gebeurtenis voor het lichaam, hierdoor gaan er heel veel haren vervroegd en ineens uit hun anagene (groei) naar de telogene(rust) fase. Het haar gaat pas na 3 maanden naar de exogene(uitval) fase.. dus je denkt er goed vanaf te komen en paar maanden later valt het ineens uit! Geen paniek want je bent inmiddels alweer nieuw haar aan het aanmaken, alleen het kan even duren totdat dit weer is aangegroeid, helemaal wanneer je lang haar hebt.
Dit type haaruitval is erg vervelend wanneer dit lang aanhoud, want je kunt veel of bijna al het haar verliezen. Vooral wanneer het lichaam binnen 3 maanden weer een klap krijgt zoals gebeurd bij chemokuren of meerdere operaties achter elkaar heb je kans op heel veel uitval. Gelukkig is er geen beschadiging van het haarzakje en zal het weer een nieuw haartje aanmaken, mits de oorzaak is weggenomen of gestopt.
Wanneer mensen een langdurige/ chronische ziekte hebben of langdurig medicatie gebruiken dan kan het voorkomen dat je problemen blijft houden. Een dermatoloog kan onder een microscoop zien of je chronische telogeen haarverlies hebt.
Kun je er iets aan doen? Nee, je kunt niks doen om het tegen te houden helaas. Wanneer de uitvalfase is geweest kun je wel het nieuwe haar helpen met sterk aangroeien door bijvoorbeeld vitamine bij te slikken.
Wat zou ik uit ons assortiment aanraden?
Sugarbear Haar vitamines
Beauty & Brain Omega Supplement
Genetische haaruitval.
Dit type haaruitval (androgenetische alopecia) erf je van je ouders en is het meest voorkomende type haar uitval bij mannen. Ook vrouwen hebben hier mee te maken maar dan werkt het net even anders. Wist je dat 8 op de 10 mannen kaal worden of kalend zijn?
Haarverlies bij mannen.
Haaruitval bij mannen komt door de aanmaak van testosteron, de haarzakjes worden overgevoelig en stoppen met het aanmaken van nieuwe haren waardoor je op latere leeftijd kaal kunt worden. Bij sommige mannen begint dit proces al voor hun 20ste.
Dit is erfelijk bepaald, heb je aan moeder en vaderskant kaalheid dan kun je er vanuit gaan dat jij ook kaal gaat worden. Dit heeft niks met je gezondheid of dergelijke te maken. Wil je een beetje voorspellen hoe kaal? Je krijgt het grootste deel van deze genen niet van je vader maar van je moeder overgedragen. De grootste kans zit erin dat moeder het X- chromosoom heeft overgedragen waar deze genen inzitten. Dus de meeste kans bestaat is dat jij als man de zelfde kaalheid hebt als opa aan moeders kant.
Ook is het nemen van bijvoorbeeld anabolen heel nadelig voor de haarbos. Doordat je meer testosteron gaat aanmaken is de kans op kaal worden velen maten groter! Wanneer je op tijd stopt kan het haar wel weer gaan groeien.
Dat de haarzakjes gaan stoppen met aanmaken van nieuwe haren is helaas niet te voorkomen, wel kun je het iets rekken door shampoos en lotions te gebruiken die de groeifase iets verlengen.
Haarverlies bij vrouwen:
Ook vrouwen krijgen genetische kaalheid op latere leeftijd. Meestal is dit alleen een stuk diffuser verdeeld over het hoofd, waardoor het dunner word en niet per se kaal.
Wist je dat 50% van de vrouwen boven de 50 nog maar 50% van hun oorspronkelijke bos haar heeft?
Een belangrijke trigger van dit proces is de overgang, het oestrogeen level in het lichaam veranderd en veroorzaakt haarverlies. In tegenstelling tot mannen is bij vrouwen niet te voorspellen in welke mate het haar gaat uitvallen. Voor vrouwen is het verlies wel wat makkelijker aan te vullen door bijvoorbeeld haartoevoeging te nemen.
Wat zou ik uit ons assortiment aanraden?
Keune Derma Activate lijn.
Keune heeft een speciale lijn om de anagene (groeifase) van het haar te verlengen. Dit helpt alleen voor de haren die nog in de juiste fase zitten. Maar des te langer ze blijven zitten des te beter toch?!
Ook als jij een korte groeifase hebt dan is deze lijn aan te raden, je zult deze dan wel lange tijd moeten gebruiken.
Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en anders mag je ons altijd mailen!